Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ψηφιακά νεκροταφεία - Ντοκυμαντέρ του ΕΞΑΝΤΑ

Αλήθεια… Που πάει ο υπολογιστής σου όταν πεθάνει;
Ίσως να μην γνωρίζατε ότι ο υπολογιστής σας περιέχει στο εσωτερικό του ουσίες τοξικές και καρκινογόνες, όπως μόλυβδο, φώσφορο, κάδμιο, βάριο, βηρύλλιο εξασθενές χρώμιο και υδράργυρο. Μόνο μια έγχρωμη οθόνη περιέχει κατά μέσο όρο 1,8-3,6 κιλά  μόλυβδου που μπορούν να διοχετευτούν στο περιβάλλον, αν αυτή καταλήξει στην χωματερή.
Έτσι όταν το αγαπημένο μας PC πάψει να λειτουργεί, μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο ηλεκτρονικό απόβλητο που χρειάζεται ανακύκλωση με αυστηρές προδιαγραφές.
Όμως, οι ανεπτυγμένες χώρες, αντί να διαχειριστούν οι ίδιες τα ηλεκτρονικά τους σκουπίδια, βρίσκουν φτηνότερο να τα εξάγουν στις φτωχότερες.

Υποχρεώνουν έτσι εκατομμύρια ανθρώπους να επιλέξουν την δηλητηρίαση έναντι ενός δολαρίου την ημέρα για να ξεφύγουν από την πείνα και την απόλυτη φτώχια. Ταυτόχρονα η θάλασσα, τα ποτάμια, το έδαφος και ο αέρας του πλανήτη μολύνονται ανεπανόρθωτα, υπονομεύοντας την ζωή όλων μας.



ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος / Επιτόπια Έρευνα: Νίνα – Μαρία Πασχαλίδου / Φωτογραφία: Αλέξης Μπαρζός / Επιμέλεια - Συντονισμός έρευνας: Αποστόλης Καπαρουδάκης / Διεύθυνση - Οργάνωση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή / Μοντάζ: Γιάννης Μπιλίρης, Δημήτρης Νικολόπουλος, Μελέτης Πόγκας / Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης

BΡABEIA
  • Earliest Explorer prize - The world of knowledge Film festival, St. Petersburg - Russia, October 2008
  • Prémio Resíduos, Cine Eco 2008, Seia – Portugal
  • Prémio Alerta, Cine Eco 2008, Seia – Portugal